Sobre nosaltres

Vinícola del Priorat

Vins de grans persones

Situada al cor del Priorat, Vinícola del Priorat és l’hereva de les cooperatives locals dels pobles de Gratallops  el Lloar, la Vilella Alta i la Vilella Baixa, fundades a partir de l’any 1917.

El Celler

Més de 140 socis i 500 hectàrees de producció

Ubicat a la petita vila de Gratallops, el celler no pertany únicament a un sol poble. Vinícola del Priorat és l’hereva de les antigues cooperatives dels pobles de Gratallops, el Lloar, la Vilella Baixa, la Vilella Alta, que, novament, varen unir esforços i recursos per sobreviure. Aquestes antigues cooperatives formen avui un sol celler, i 140 famílies són darrere aquest projecte basat en la qualitat i professionalitat, amb més de 300 petites parcel·les que creixen en les limitacions d’aquests quatre pobles.

Tradició i qualitat

Les nostres famílies han après a mantenir viva la cultura artesana i mil·lenària del vi en aquest territori, treballant colze a colze amb l’equip de professionals de Vinícola del Priorat.

 El terreny tortuós del Priorat, el cultiu en costers que poden superar el 30% de desnivell, el sòl de pissarra i l’avançada edat de les seves vinyes (les vinyes centenàries són el nostre tresor) són la causa d’aquest magnífic resultat.  

L’herència d’una cultura vitivinícola passada de generació en generació i el treball conjunt, ens permeten avui produir un vi d’alta qualitat, un vi que posem a la vostra copa amb l’esperança que el gaudiu tant com ho fem nosaltres. 

Entorn

La zona que ocupa la DOQ Priorat sorgeix d’un patrimoni humà i geològic. El sòl d’aquesta regió està basat en la pedra pissarra, anomenada llicorella.

El Priorat de la llicorella és una àrea amb personalitat, influenciat per moviments geològics, els seus pobles, la seva història i l’agricultura artesanal que hi trobem.

Paisatge Gratallops | Vinícola del Priorat

Gratallops

Gratallops està situat en una part molt cèntrica de la DOQ Priorat en l’àmbit de comunicacions. El municipi està delimitat pels rius Siurana al sud i el Montsant a ponent, que conflueixen a l’extrem sud-occidental del terme. Els vessants de la meitat sud del municipi són de les més suaus de la zona, la qual cosa propicia que sigui una de les parts més conreades de tota la DOQ. El poble, de lluny, sembla una corona de cases per al petit turonet on està establerta, la seva silueta es coneix a distància i configura un dels skyline característics de la DOQ Priorat.

Altitud: 321 m
Superfície: 13,50 km2
Població: 237 habitants

El Lloar

El Lloar està situat a la zona ponent de la comarca, a la dreta del riu Montsant, que en forma el límit oriental. El seu terme municipal és petit però amb una orografia accidentada, en què destaca el cingle de la Roca, on neixen profunds barrancs que cauen vertiginosament cap al riu Montsant. Igual que el poble veí de Gratallops, la vila del Lloar té una silueta característica que es retalla sobre el llom d’una carena; sembla que entre els dos es puguin fer senyals per comunicar-se visualment. Situat a ponent de la DOQ Priorat, el seu terme s’estén entre els penya-segats de les muntanyes de ponent fins al riu Montsant a llevant.

Altitud: 210 m
Superfície: 6,60 km2
Població: 123 habitants

La Vilella Alta

Municipi situat a la vall que configura el riuet d’Escaladei, fins poc abans de la seva confluència amb el riu Montsant, dins el terme veí de la Vilella Baixa. A la dreta del riu, s’alcen els cingles dels Montalts. El terme és accidentat pels vessants meridionals de la serra del Montsant. El poble es troba alineat entorn el carrer Major, sobre una carena i els vessants adjacents, una mica enlairat respecte al riuet d’Escaladei, que transcorre travessant la totalitat del terme municipal als peus dels cingles dels Montalts.

Altitud: 327m
Superfície: 5,20km2
Població: 135 habitants

La Vilella Baixa

El poble de la Vilella Baixa està situat just a la confluència del riu Montsant i el riuet d’Escaladei, damunt d’uns espadats que donen un aspecte extraordinàriament elevat a algunes de les seves cases. El terme també està disposat en una confluència entre les crestes de la Figuera i els extrems més meridionals del Montsant, i en els seus vessants s’estenen els terrenys de cultiu.

Altitud: 218 m
Superfície: 5,6 ha
Població: 193 habitants